menu

Samlinger

Udover at have verdens største samling af exlibris, har museet også en stor samling af lokal kunst. Hovedvægten er på Karl Bovin, hvor grundstammen er den udsmykning på syv store malerier som Karl Bovin malede til Frederikshavn Folkebibliotek i årene 1939-1942. 

I samlingen indgår også 130 værker af Elisabeth Schou, som efter sin død efterlod sig en stor samling malerier, akvareller, tegninger og skitser, som broderen Carl Johan Schou arvede. I 1999 blev samtlige værker efterfølgende deponeret på kunstmuseet.

Samlingen omfatter desuden værker af Erik Skjoldborg, Poul Sørensen, Eyvind Karup Nielsen, Pia Birkholm, Lene Palm Larsen, Paul Erland, Claus Poulsen m.fl.

Det er altid muligt at booke en omvisning i samlingen.

Karl Bovin

Hovedvægten er på Karl Bovin, hvor grundstammen er den udsmykning på syv store malerier som Karl Bovin malede til Frederikshavn Folkebibliotek i årene 1939-1942. Disse syv malerier modtog Frederikshavn Kunstmuseum af kommunen, da museet blev stiftet i 1978. Denne grundstamme har museet øget støt og roligt gennem årene således at samlingen i dag rummer 110 værker. Bovin-samlingen på Frederikshavn Kunstmuseum er den største i landet. Her er malerier, tegninger, akvareller og raderinger – samt et enkelt litografi, hvilket er en sjælden teknik at støde på i Bovins kunstneriske produktion.

 

Paul Erland

Paul Erland er uddannet smed, men i slutningen af 1960-erne begyndte han at arbejde med granit, og i 1974 blev det hans levevej. Efter et kursus i 1986 blev Paul Erland så begejstret for en 5000 år gammel støbeteknik, at han siden har arbejdet en del i bronze. Paul Erland har også arbejdet i skiffer, og der findes 3 skiffer-skulpturer i museets samling. Samlingen rummer også en bronzeskulptur samt enkelte exlibris udført som trægravure.

Elisabeth Schou

Elisabeth Schou døde i 1939 – kun 45 år gammel. Hun havde malet og tegnet hele sit liv, men aldrig gjort noget for at slå igennem som maler. Elisabeth Schou solgte kun enkelte af sine malerier, derimod forærede hun en del bort til familie og venner. Derfor efterlod hun sig en stor samling malerier, akvareller, tegninger og skitser, som broderen Carl Johan Schou arvede. I 1981 arvede Bangsbo Museum hele denne samling på godt 130 arbejder, hvoraf størstedelen blev deponeret på Frederikshavn Kunstmuseum. I forbindelse med en stor udstilling af Elisabeth Schou i 1999 blev samtlige værker deponeret på kunstmuseet.

 

Eyvind Karup Nielsen

Den 24. august 1988 døde maleren og grafikeren Eyvind Karup Nielsen i en alder af 68 år. Eyvind Karup Nielsen boede og arbejdede hele sit liv i Frederikshavn. Han arbejdede som håndværksmaler i en årrække, før han i 1950 debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling, hvor han udstillede en lang række år. I 1963 blev han medlem af Vrå-udstillingen, hvor han også udstillede regelmæssigt, ligesom han har haft en lang række andre udstillinger i Danmark og i det nærmeste udland.

I Frederikshavn Kunstmuseum samling findes både malerier, tegninger og linoleumstryk – motivmæssig er der selvportrætter, model-motiver, opstillinger og sågar et enkelt landskabsmotiv.

Poul Sørensen

Poul Sørensen er bosat i den sydlige del af Frederikshavn – Bangsbostrand. Han er oprindelig udlært bygningsmaler, men den kunstneriske løbebane har præget størstedelen af hans liv. Han debuterede på Kunstnernes Efterudstilling i 1961, og er medlem af Kunstnersamfundet og Kunstnersammenslutningen OVALEN. I 1998 modtog Poul Sørensen Frederikshavn Kommunes Kulturpris, som han fik overrakt ved en stor kulturprisfest på Frederikshavn Kunstmuseum.

Husene og stranden ved Bangsbostrand har altid været en stor inspirationskilde for ham, men også Boolsens Stenhave ved Bangsbo Museum har han skiltret. En periode var naturen på Læsø hans foretrukne motiv, og senere blev han fascineret af havnens store farverige skrotdynger.

Samlingen af oliemalerier på Frederikshavn Kunstmuseum rummer bl.a. motiver fra Stenhaven og huse og tage fra Bangsbostrand. Men størstedelen af samlingen er Poul Sørensens grafiske arbejder – denne samling rummer godt 60 tryk, fortrinsvis lino-tryk.

Poul Sørensen har også lavet enkelte exlibris i træsnit, som findes i museets exlibrissamling.